Sziasztok!

Miután elhelyeztük a képet az önéletrajzon, most lássuk a további követelményeket az önéletrajz kinézetével kapcsolatban. A hiedelemmel ellentétben a kevesebb néha több: vagyis NE tegyük tele az önéletrajzunkat mindenféle "csicsa-micsával", hiszen ez rettentő zavaró lehet. A munkaadó a tényekre kíváncsi, nem pedig arra, hogy milyen jól tudjuk a Paint-et használni. Ha nincs külön feltűntetve a követelmények között az europass  (vagy más típusú) önéletrajz, akkor lehetőleg ezeket mellőzük az egyszerűség kedvéért.

A betűtípus is lehetőleg olyan legyen, amely bármely operációs rendszerben elérhető: én a Times New Romant ajánlom (a karakterkészlet miatt), 12-es betűméret, sorkizárt, másfeles sorközzel, ahogy az egyetemek is kérik a beadandókat manapság. Hihetetlenül zavaró, ha kis ismeretlen karakterek jelennek meg a betűk helyett. 

Emeljük ki a fontosabb tagolási részeket (aláhúzással/nagyobb betűmérettel/félkövér típussal): személyes adatok, szakmai tapasztalat (ezen belül az egyes munkahelyeket és betöltött pozíciókat), tanulmányok, egyéb (a tartalmi elemekről majd a következő posztban írok részletesebben:-))

A fájlformátumra is figyeljünk: a pdf formátum a tökéletes: ebbe nem lehet belejavítani, szerkeszteni, sokkal átláthatóbb, nem "esik szét" a különböző operációs rendszerekben. 

A fájl elnevezésénél ugyanazt a tanácsot tudom adni, mint amit már a képekkel kapcsolatban leírtam: az önéletrajz nevében tüntessük fel saját nevünket ékezet nélkül, milyen nyelven írtuk, és a dátumot: vezeteknev_keresztnev_magyar/english_2010_apr.pdf.

Mindenkinek jó hétvégét, hétfőn találkozunk!:-)

Szerző: HRzsebet  2010.04.09. 12:00 7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hrzsebet.blog.hu/api/trackback/id/tr951906933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MocsáriT(r)oll 2010.04.12. 13:41:33

Nem is Paintben hanem Photoshopban garázdálkodik a sok bíírka. :P
Kivéve persze a trollok. (Tudta bárki egyébként, hogy trollok nagyon gonoszak tudnak lenni, de ugyanakkor egyúttal képesek a ház és a gyermekek védelmezésére? He!)

Dragi 2010.04.12. 14:38:58

Paintben is garázdálkodnak..elhiheted...! :)

Dragi 2010.04.12. 14:44:07

Kérdésem lenne! Mit tegyek akkor, ha a szakmai tapasztalatom elég hosszú leírásra került és emiatt 5 oldalas lett az önéletrajzom??? Tényleg nem olvassák végig a hr-es "szakemberek"? :(

MocsáriT(r)oll 2010.04.12. 16:41:07

@Dragi: megvágni langyos ecetes ollóval;-))))

HRzsebet 2010.04.13. 10:36:41

@Dragi: Elvileg végig kellene olvasni, de ha tegyük fel 200+ pályázat érkezik be egy pozícióra, akkor ember legyen a talpán, aki elolvassa mindegyiket. Ilyenkor csak átfutják a főbb állomásokat: cég-pozíció-tanulmányok-nyelvtudás, és próbálnak ez alapján szűrni. A pozíció, illetve a szakmai gyakorlat leírásánál csak a legfontosabb kulcsszavakat kell használni, mert az megragadja az HR szakember figyelmét. Ha tényleg 5 oldal lett, akkor próbáld meg ennek szellemében lerövidíteni, vagy küldd el nekem e-mailben, és segítek a rövidítésben! :-) (hr.zsebet@gmail.com)

döröBé 2010.05.10. 10:02:33

Mi ez a csönd, Bözse?
süti beállítások módosítása